InventorUsers dag brengt leven in de brouwerij
Donderdag 8 juni 2017.
Werktuigbouwkundige ontwerpprofessionals uit alle windstreken zijn naar de InventorUsers dag gekomen, georganiseerd door ICN Solutions. Plaats van handeling is Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. Voor alle aanwezigen een gelegenheid bij uitstek om hun vakkennis op peil te brengen en om hun professionele horizon te verruimen.
Anderhalf jaar geleden besloot Autodesk om van kooplicenties over te stappen naar abonnementen. Daarvan zijn de meeste bezoekers van de InventorUsers dag wel op de hoogte, maar wat betekent deze transitie nu concreet in de praktijk voor gebruikers van Autodesk-producten? In zijn openingspresentatie doet account manager Govert Hamelink van ICN Solutions haarfijn uit de doeken waarom een abonnement op één van de nieuwe Autodesk Industry Collections − waaronder de Product Design Collection − de juiste keuze is voor de toekomst. Niet alleen omdat dat financieel de meest gunstige optie is, zo blijkt, maar ook vanwege de vele bijkomende voordelen, zoals daar zijn: toegang tot de laatste softwareversies en upgrades, toegang tot de nieuwste Autodesk-applicaties en cloud-services én nieuwe en verbeterde support.
IFC
Veel aanwezigen zijn vooral naar Oirschot gekomen om te zien en te horen wat er allemaal nieuw is in Autodesk Inventor 2018. Een uiteenzetting daarover kun je rustig toevertrouwen aan de specialisten Branko Graaf en Antal Hasselaar van ICN Solutions. In hun presentatie passeren onder meer de modules Multi Body Parts en Sheet Metal de revue, alsook de verbeterde meetfunctie en uitgebreide Parts List. Dat de werktuigbouw en bouw anno 2017 geen gescheiden werelden meer zijn, blijkt uit het volgende punt op het programma, een presentatie over 'BIM voor de maakindustrie'. Govert Hamelink constateert dat steeds meer werktuigbouwkundige bedrijven worden geconfronteerd met Building Information Modeling, kortweg BIM. Als voorbeeld noemt hij een leverancier van een luchtbehandelingsinstallatie die opdracht krijgt om hun in Inventor getekende installatie in een Revit-model te plaatsen. In zo'n geval biedt het open bestandsformaat IFC (Industry Foundation Classes) uitkomst, zo blijkt. Met IFC kun je bijvoorbeeld probleemloos bouwinformatie uitwisselen tussen diverse Autodesk-producten, zoals Inventor en Revit. Hierdoor is deze openBIM-standaard van cruciaal belang bij de toenemende kruisbestuiving tussen bouw en werktuigbouw.
Vault Automation
Het maken van ontwerpen met Autodesk Inventor is één, maar het beheren van die tekeningen is een heel ander verhaal. In het zoeken en het hergebruiken van de juiste ontwerpgegevens gaat vaak veel tijd zitten. In zijn relaas over Data Management Automatisering benadrukt sales consultant John van Eeten van ICN Solutions dat Autodesk Vault dé veilige centrale verzamelplaats is voor professioneel gegevensbeheer van ontwerpdata. Met zijn praktische tips voor het gebruik van Vault Data Standard vindt hij een gewillig gehoor in de zaal, want door een juiste toepassing van Autodesk Vault Automation kan elk bedrijf tijd én fouten besparen.
Reverse Engineering
Binnen de werktuigbouw gaat het meestal om het ontwerpen van nieuwe producten, maar hierop zijn uitzonderingen. Dat bewijst het verhaal van Maarten Oostdam die met zijn bedrijf Reverse Engineering uit bestaande voorwerpen, waarvan geen tekeningen meer bestaan, toch een ontwerp haalt. Hij illustreert dat aan de hand van het voorbeeld van de Comet tank uit 1944, waarvan er wereldwijd nog maar zo'n veertig exemplaren over zijn. Hij kreeg de opdracht om een specifiek onderdeel voor deze tank te ontwerpen, namelijk een rupsschakel. De puntenwolk die na het inscannen van het bestaande product ontstaat, vormt de basis van zijn 3D CAD-model. Reverse engineering is daardoor een ideale techniek voor het reproduceren van voorwerpen waarvan de ontwerpdata ontbreken.
CreateForce
Als kers op de taart volgt een presentatie over CreateForce, de door het ICN Development-team volledig in eigen beheer ontwikkelde Autodesk Inventor-applicatie. Govert Hamelink rekent voor dat een investering in CreateForce zichzelf snel terugverdient, vooral dankzij de vele tools die het ontwerpproces sneller en efficiënter maken. Duidelijk wordt dat CreateForce veel repeterende handelingen, waar de ontwerpprofessional in Inventor normaal gesproken niet omheen kan, uit handen neemt. Antal Hasselaar demonstreert dit aan de hand van de werking van de belangrijkste tools, zoals de Multibody Tool (waarmee het gebruik van Multi-bodies veel eenvoudiger en overzichtelijker wordt), de Part Material Tool (waarmee het mogelijk is om het materiaal van parts in een Assembly sneller en eenvoudiger aan te passen) en de FlatPatternExporter Tool (die ervoor zorgt dat plaatuitslagen uit de Sheet Metal-omgeving van Inventor snel geëxporteerd kunnen worden). Dat CreateForce zorgt voor een efficiënt ontwerpproces, wordt ook onderstreept door een demonstratie van de Batch print Tool en de Batch export Tool die een forse tijdbesparing opleveren bij het printen respectievelijk exporteren van tekeningen. Na afloop zeggen veel aanwezigen desgevraagd onder de indruk te zijn van deze en de vele andere handige tools die CreateForce bevat, waarbij ook de uitgebreide oplossingen op het gebied van Inventor-bibliotheken en configuraties veel lof krijgen. Tot slot krijgen de deelnemers een rondleiding door de brouwerij en genieten zij van een welverdiend glas bier. Iedereen is het erover eens: als je het hebt over nieuwe interessante ontwikkelingen op het gebied van Autodesk- en aanverwante producten, heeft deze InventorUsers dag opnieuw voor genoeg leven in de brouwerij gezorgd.